Ensikosketusta vuoriin osa 1

Edellisen viikon lomailin Italiassa, pääasiassa Gardajärven maisemissa ja pitihän siellä tietenkin päästä vuoria tutkimaan. Ennakkoon googlettelin että löytyisikö valmiita juoksu tai patikointireittejä joista saisi gpx-jäljet joita olisi helppo seurata. Löysin sitten garmin connectista jonkun tyypin reittejä 7 kappaletta, joten vara oli valita erilaisia pituuksia ja nousummia.

Navigoinnissa käytin Garminin fenix kelloa joka osasi hyvin näyttää reitit ja navigointi kävi helposti, kunhan muisti kelloa vilkuilla.

Torbole – Monte Altissimo – Torbole (32,6km & +2571m)

Ensimmäinen reitti lähti samasta kylästä jossa majoitus sijaitsi, joten siirryin hotellilta n. kilsan starttipaikkaan ja latasin reitin kelloon, alkumatkasta oli kylän liepeillä hieman portaita ja asfalttia, mutta pian alkoi polku ja nousukulma oli sitä luokkaa että sauvat oli parasta ottaa käyttöön. Polku oli muutenkin aika kivikkoista ja välillä piti hieman puhallella paikallaan koska helpompia kohtia ei meinannut tulla. Kun matkaa oli kertynyt noin 9km, nousukulma hieman helpotti, tiesin että vuoren päällä oli jonkinlainen maja (rifugio) ja kyltti kertoikin matkaa olevan sinne enää reilun kilometrin. Majalle päästyäni matkaa oli kertynyt 10.45km ja aikaa kulunut n. 2h 35 minuuttia. Nousumetrejä oli kertynyt startista n. 1900 ja tätä elämäni ensimmäista “vuoristohuiputusta” piti juhlistaa tilaamalla rifugiosta pieni olut, otin myös pullollisen vettä kyytipojaksi. Rifugiossa oli aika paljon maastopyöräilijöitä ja muutama vaeltaja, juoksijoita ei minun lisäksi näkynyt.

Palkinto-olut

Palkinto-olut

Oluen ja veden nopeasti hörpättyäni jatkoin matkaani, vuoren päällä oli pilvistä ja näkyväisyyttä ei paljoa ollut. Reitti jatkui aluksi lasketumisella ja reitille osu hienoja maisemapaikkoja (jyrkkien rotkojen reunoja) myös, polku myös oli huomattavasti helpompaa kuin nousussa.

Panoraamaa

Panoraamaa

Reitti myös välillä käväisi tiellä ja välillä meni laaksoissa joissa lehmät laidunsivat, yhdessä kohtaa pari lehmää seisoi keskellä reittiä joten hieman piti kiertää vaikka lehmät rauhallisesti olivatkin paikoillaan. Kun majan jälkeen oli menty alaspäin niin tietenkin matka nousi takaisin ylös koska viimeinen laskeutuminen oli samaa polkua kuin nousukin. Ennen viimeistä laskua pidin pienen evästauon ja istuskelin katselemaan maisemia. Samalla polulle alaspäin lähti liuta pyöräijöitä ja katsoin varustuksesta etteivät varmaan kovin nopsasti alas pääse. Kun lähdin sitten liikkeelle, ei mennyt kun 5 minsaa sain pyöräletkan kiinni ja ohitin. Taisivatkin sitten ajella loppumatkan tietä kun välillä polku aina ylitti enemmän kiemurtelevan tien.  Alla pari kuvaa laskevasta polusta, ei oiken kulma selviä kuvista. Alemman kuvan kohta oli aika jyrkkää kalliota ja oli vielä moneen suuntaan kallellaan, ei siis kovin vauhdikas paikka edes alamäkeen.

Hyvää polkua

Hyvää polkua

Ei niin hyvää polkua

Ei niin hyvää polkua

Kylää lähestyttäessä alkoi jostain kuulumaan musiikkia kovalla, oli melkein fiilis kuin kisassa jolloin kuulee maalialueen “hälyn”. Se pisti jalkoihin lisää vauhtia ja pian polku päättyi tiehen ja portaisiin. Suuntasin suoraan kylän keskustaan ravintolan terassille palautusevästä ja juomaa nauttimaan, pizza ja olut maistui kyllä hyvälle lenkin jälkeen. Kotioloissa kyseiset eväät pidän harvinaisina herkkuina, mutta lomalla pitää nautiskella.

Palkkari

Palkkari

Aikaa retkessä kului yhteensä 6h 7min, kun 2 evästaukoa vähentää aikaa meni 5h 47min joista mittari kertoi minun liikkuneen 5h 28 min, kuvailtua ja ihailtua maisemia tuli siis monta kertaa. Keskivauhti oli siis 5.6km /h.

Retken statsit: http://connect.garmin.com/activity/376100042

2 thoughts on “Ensikosketusta vuoriin osa 1

  1. Upean tuntoista lomailua, tahtoo kans!! Ilmeisesti toi Fenix on kätevä tossa reitillä pysymisessä? Hyvä ettei ole ollut hukkaostos.

    • Melko hyvin fenix toimi, pari kertaa näytti mun sijaintia vähän väärin (100m) mutta saatoin olla vähän katveessa, onneks niissä paikoissa ei ollut kuin yksi mahdollinen suunta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s