Kesäyön unelma

RC Eemelin kesäyön unelma on kaikkien ultrajuoksijoiden ja muiden pitkän matkan hörhöjen ainoa oikea kesähuvi! Tapahtuma ei ole liian tiukkapipoinen kilpailu vaan päätarkoitus on nauttia kesäyön viileydestä, hienoista maisemista ja voittaa itsensä!

Heinäkuun viides päivä koitti ja se tarkoitti sitä että illalla pistetään juoksukamppeet päälle, evästä reppuun ja yö vietetään juosten pitkin polkuja Jyväskylän ympäristössä.

Kisaan valmistauduin hieman keventämällä harjoituksia: edellisellä viikolla viikolla treenitunteja kertyi reilu 5h ja kisaviikolla kävin maanantaina ja tiistaina juoksemassa lyhyet lenkit, näin myös tuli samalla tankattua kun ruokaitua tuli normaalilla ruokahalulla. Ainut ylimääräinen tankkaus olikin juoksua edeltävän päivän illalla nautittu pizza.

Perjantai meni normaalisti töissä, yritin toki aamulla nukkua hieman pidempään ja hyvät yöunet alle sainkin. Edellisenä päivänä reppua jo pakkasin mutta ennen lähtöä hieman ylimäärisiä eväitä karsin.

Reppu sisältöineen.

Reppu sisältöineen.

Starttipaikalle pääsin kaverini Samin kyydissä joka osallistui puolimatkalle, olimme paikalla reilu puoli tuntia ennen lähtöä. Saimme kartat ja reittikuvaukset, otimme yhteiskuvia ja odottelimme vielä muutaman minuutin virallista lähtöaikaa ja tietenkin vettä alkoi satamaan juuri ennen yhdeksää.

Kokomatkalle starttasi 7 juoksijaa, puolikkaalle 6 ja pari pyöräilijääkin mahtui joukkoon.

Kokomatkalle starttasi 7 juoksijaa, puolikkaalle 6 ja pari pyöräilijääkin mahtui joukkoon.

Lähtö koitti ja porukka lähti letkassa jutustellen ihan mukavaa vauhtia ja ensimmäinen väliaikarastikin tuli nopeasti eteen, rastilla sain nopeasti leimattua mutta kun kaikki samaan aikaan siellä olivat niin hieman siinä osa joutui odottelemaan, kuitenkin letka taas muodostui yhtenäiseksi seuraavalla parilla kilometrillä. Alkumatkasta letka aina venyi rastiväleillä mutta taisi sitten jokaisella rastilla kasaantua yhteen, juoksin itse alkumatkasta kärkiporukassa missä oli vain puolimatkalaisia, onneksi kuitenkin toinen osa porukasta saavutti meidät rastilla 6 kun emme osanneet katsoa rastipisteeksi määritetyn tolpan toista puolta. Matka taas jatkui leppoisasti jutustellen muiden osallistujien kanssa porukalla mennen aina 20 kilometriin asti josta puolimatkalaiset kääntyivät toiseen suuntaan, silloin jäimme Petrin kanssa kahdestaan kärkipäähän ja jatkoimme matkaa parina.

Heti seuraavalle rastille tuli hieman väärää reittiä mentyä kun jutustellessa ei tullut kiinnitettyä karttaan tarkempaa huomiota, suunta oli kuitenkin oikea ja rasti löytyi kuitenkin helposti. Pari seuraavaa väliä olikin enemmän asfalttia ja kovapohjaista tietä muutamaa pistoa lukuunottamatta ennen kuin pääsimme Muuratsalon metsään. Rasti löytyi taas kallion päältä ja jatkoimme matkaa polulle, välillä aina suuntaa katsoen puhelimen gps-jäljestä. Kuitenkin ohitimme polkuristeyksen mistä olisi pitänyt kääntyä ja jatkoimme eteenpäin pientä polkua, kyseinen polku kaarsikin aivan väärään suuntaan ja jouduimme palaamaan hieman matkaa. Tuosta eksymisestä tuli n. 600 metrin pummi.

Seuraavallä välillä alkoi vettä satamaan taas hieman runsaammin ja pimeätä oli, otsalamput olimme pukeneet jo n. tuntia aikaisemmin, tiellä näki juosta ilmankin mutta metsässä lamppua tarvisi. Seuraavalle rastille mennessä alkoi näkymään parin otsalampun vilkettä ja paikalle päästyä näimme Antin ja Juhan jotka olivat kiertämässä reittiä polkupyörillä, he olivat etsineet rastia aika kauan, mutta onneksi yhteistuumin heidän etsimisellä ja meidän gps-jäljen tutkimisella löytyi noin viidessä minuutissa, vettäkin tuohon aikaan tuli kaatamalla ja taisi olla reitin pimeintä aikaa. Seuraava rasti olikin mukava pisto reitillä “Ramin kuntopolulle” eli nousu hakolanvuoren päälle, rastin leimaus ja samaa polkua takaisin alas, tämä oli niin hienoa maastoa ja maisematkin olivat päältä aika hienot vaikka sää olikin aika pimeä ja pilvinen, ehdottomasti pitää käydä tuolla retkeilemässä uudestaan. Rastipisteeltä alas lähtiessä näimme muun porukan viimeisen kerran Petrin kanssa kun he olivat menossa ylöspäin ja me alas. Vuorelta alas juoksu olikin mukavimpia osuuksia matkalta, vaikka kivet olivat liukkaita ja matkaa oli jo takana noin 40 km pystyi laskeutumaan alas juosten teknistä polkua, muutenkin alun jotenkin jäykät pohkeet olivat jo lämmenneet mukavasti ja toimivat ilman kolotuksia tässä vaiheessa hyvin.

Seuraavalle rastille oli alkuun hieman metsäautotietä jonka jälkeen polulle taas päästiin, pari kertaa reittiä hieman jouduimme hakemaan mutta montaa minuuttia ei mennyt, rasti sijaitsi lammen rannassa ja rastin jälkeen vielä hieman polkua ennen palaamista hiekkatielle. Hiekkatien varressa oli yksi rasti ennen kaivolla sijaitsevaa rastia jossa tankkasimme vesisäiliömme, kaivon pumppua sai pumpata aika kauan ennen kuin vettä tuli, onneksi tämä oli mainittu reittiselosteessa, muuten usko olisi voinutkin loppua. Tässä vaiheessa hieman otimme myös evästä enemmän ja säädimme varusteita, korkkasin myös mukana olleen puolen litran coca-colan. Stopille tuli mittaa noin 8 minuuttia jonka jälkeen matka taas jatkui ja edessä oli vielä toinen puolisko koko retkestä.

Nousu satasarviselle

Nousu satasarviselle

Seuraavalle rastille noustiin taas veden pinnasta aika korkealle Satasarvinen nimisen vuoren päälle, nousu ja koko vuoren ylitys oli taas polkujuoksijalle ihan parhautta ja voin kuvitella että Satasarvistakin tulee joskus päästä päähen juostua useamman kerran. Tuon vuoren jälkeen alkoikin pitkähkö melko tasainen tieosuus, pystyimme ihan mukavaa yli 10km/h vauhtia pitämään ennen kuin taas mentiin pusikkoon jossa rasti sijaitsi lintutornissa. Lintutornin jälkeen polku pieneni ja ainoastaan heinikossa näkyi pieni painauma ja gps-jäljen kohdaltakaan ei polkua löytynyt joten otimme käyttöön vaihtoehtoisen reitin ja jatkoimme painaumaa pitkin lähimmälle tielle.  Tästä hieman kiertoa aiheitui ja kun lähelle reittiä taas pääsimme tapahtui seuraava pummaaminen: luulin että olimme reitillä ja laitoin puhelimen pois jotta sain geelin nautittua, hieman sen jälkeen Petri huomasi ettemme ole lähelläkään reittiä. Tutkimme kuitenkin karttaa ja suunta seuraavalle rastille kuitenkin oli jokseenkin oikea, eli jatkoimme kyseisen asuinalueen läpi ja tulimme rastille hieman eri suunnasta. Tämä pummaus varmaan teki isoimman matkanlisäyksen reittiin.

Seuraava rasti oli muuramen Shell huolto-asema, kuitenkaan meillä ei ollut mitään tarvetta pysähtyä siellä joten kävimme vaan merkkaamassa rastin käydyksi jonka jälkeeen jatkoimme rastille Muuramen-joen rantaan, tässä huomasimme että kartta ja gps-reitti eivät menneet samasta paikasta, joten menimme gps-reittiä pitkin ja hieman oikaisimme joen rantaan luontopolulle. Luontopolun jälkeen oli vuorossa Riihivuoren päällä oleva rasti, kyseinen vuori oli jo kummitellut reitin varrella pitkän aikaa koska se oli näkynyt valaistuksensa ansiosta ensimmäisen kerran  jo noin 20 km kohdalla, päälle noustuamme pitkin hissilinjaa matkaa oli jo kuitenkin kulunut yli 60 km.

Riihivuoren päällä

Riihivuoren päällä

Omassa päässäni asiat mitkä näkyvät jo kaukaa, saavat reitin tuntumaan pitkältä, tälläkin kertaa monta vuorta ja kukkulaa jonne tultaisiin nousemaan näkyivät reitin “kaksisuuntaisuuden” takia usein kaukaa ennakkoon joka tuntui jotenkin pidentävän reittiä mielessä, eli tuli ajateltua “tuonnekin mennään, mutta välissä onkin matkaa noin maraton”. Kuitenkin kun matkaa rennosti vaan jatkoi, ei matka sitten jälkeenpäin niin pitkältä tuntunutkaan kun mukavaa vaihtelua maastossa oli, jos taas juostaisiin maantietä tai asfalttia, voisi oma pääni “hajota” koska ajattelemaan kerkiäisi paljon enemmän, nyt taas piti maastossa keskittyä jokaiseen kiveen ja juurakkoon.

Riihivuoresta alas laskeuduttuamme tietä pikin jatkoimme kohti Muuratharjua, pintana oli nyt latupohjaa , polkua ja harjun päällekin oli taas noustava, parasta tässä kuitenkin oli että reitti ensimmästä kertaa kääntyi maalia kohti, enää ei siis tarvinnut kuin juosta n. 25km. Onneksi kuitenkin reitti meni harjun päällä, joku hieman sadistisempi ratamestari olisi voinut pistää rastin välille myös harjun alapuolelle ja taas toisen päälle. No, oli ratamestari Tommi kuitenkin aika hyvin kaikki matkalle sattuvat nousut mukaan ottanut, ja hyvä niin koska jos joskus keski-eurooppaan meinaa lähteä ultrailemaan, niin nämä nousut ovat pieniä. Muuratharjun jälkeen menimme Muuramen läpi taas ja olisi ollut mahdollisuus käydä taas Shellillä, mutta ei ollut asiaa sinne tälläkään kertaa.

Loppumatka olikin sitten ihan mukavaa ja helpohkoa maastoa, polkua, metsäautotietä ja hiekkatietä ja rastistoppejakin oli vain 6 kpl ennen maalia. Ihan hyvää vauhtia pystyimme pitämään pääasiassa juosten ja välillä ylämäkiä kävellen, yleistä väsymystä ei juurikaan tuntunut, mutta reidet aika lopussa olivat. Jossakin vaiheessa aloin arvioimaan loppuja kilometrejä ja arvelin että maaliin päästyämme matkaa olisi kuljettu n. 95 km. Toiseksi viimeisellä rastilla manasinkin kun matkaa oli kuljettu n. 85 km ja viitta laajavuoreen näytti vielä 10,8 km että aika paljon ylimääräistä tulee ja kymppi vielä tuntuu pitkältä, kuitenkin vaan pistimme jalkaa toisen eteen ja maali alkoi häämöttää.

Vimeistä mäkeä, kuva: Tero Pelkonen

Vimeistä mäkeä, kuva: Tero Pelkonen

Viimeisillä kilometreillä oli sentään yksi tuttu tullut vastaan, Tero oli maastopyörän kanssa liikenteessä ja kuvaili viimeisiä hetkiä ennen maalia.  Oli kuulemma kiire tullut kun olimme hänen mielestään aikaisessa, oma aikataulu oli kuitenkin pettänyt kun haaveilemalleni hotelliaamiaiselle ei kerennyt. Viimeinen mäki Laajavuoren päälle meni melkolailla juosten ylös ja siellä vielä leimaus. Fiilis oli melko mahtava ja väsymys ei vaivannut yhtään. Monta kertaa matkan aikana tuli ajateltua että onko tässä hommassa taas mitään järkeä, mutta sillä hetkellä kun maaliin pääsi kaikki mietteet muuttuivat positiivisiksi ja energiataso vaan kasvoi. Tämä suoritus antoi myös jatkoa ajatellen hyvää kokemusta, keskivauhdiksi tuli stoppien kanssa 8:15 min/km ja mittarin antama liikeelläolovauhti oli  7:33 min/km. Keskisyke oli 130 bpm joten aika kevyesti matka meni, ainoastaan reidet väsyivät toivottua enemmän mutta mielessä onkin monta hyvää reeniä reisien vahvistamiseksi ennen Vaarojen ultraa. Pohkeet taas pysyivät reissun ajan hyväkuntoisina eivätkä kipeytyneet jälkikäteen ollenkaan.

Kaksikko maalissa

Kaksikko maalissa, kuva: Tero Pelkonen

Aikaa matkaan siis kului: 12:57:10 ja matkaa meille tuli 94.1 km. Liikkeelläoloaika mittarista: 11:51:20. Tommin mittaamat statsit reitiltä ilman eksymisiä: Kokonaismatka: 91,38km, noususumma: 1742m.

Statsit mittarista: http://connect.garmin.com/activity/338112625

Kisasivu: http://rc.eeme.li/unelma/  Kuvia: http://hazor.iki.fi/2013/unelma/ Kisavideo: http://www.youtube.com/watch?v=1cfvQ-iBc10

Laajavuorestä pääsin sitten kotiin Petrin kyydissä, kotona tilasin pizzan, kävin suihkussa mukavien hiertymäkirvelyjen kera, söin pizzan ja nautin yhden oluen sekä vähän suklaata. Olo oli jonkin aikaa hieman ylienerginen mutta kun ruokaa oli saanut, alkoi pikkuhiljaa väsymys iskemään joten oli aika siirtyä sänkyyn, sen verran jalkoja särki että unen varmistamiseksi piti hieman särkylääkettä ottaa.

Varustelistaus:

 • Camelbak Octane LR (paino pakattuna 4.9kg)
 • Salomon S-lab Sense Ultra kengät (pakko todeta että tähän mennessä maastoon parhaat kengät, pitoa riittää)
 • Salomon exo trikooshortsit, paita, pohjekompressiot (shortshit aiheuttivat takareisiin hiertymät saumoista ja pienen hiertymän haaroihin)
 • Garmin 610 sykemittari + sonyn akku lataukseen
 • Led Lenser h7 otsalamppu.
 • iPhone 5 vesisuojakuorilla (latasin tätäkin akulla koska piti käyttää gpssää paljon)
 • 10 geeliä: squeezy super ja tomaatti (puolet meni)
 • ½ litraa coca colaa (puolimatkassa meni 3dl ja maalissa loput)
 • 1,5 vettä (vettä kului reissulla yhteensä n. 2,5 l)
 • Bullet meal curry chicken 500 (ei tarvinnut)
 • n. 100 g Sipsejä ja suolakeksejä (suurin osa jäi)
 • n. 200 g hedelmäkarkkeja (150g jäi)
 • Noin 8 suklaapatukka: da-capo, fazer tumma, fazer pähkinä, mini-twix (pari jäi)
 • 2 taffel-snack hedelmä-pähkinä sekoitusta. (toinen meni)
 • Otsalamppu
 • Irtohihat, Halti-flake kevyttuulitakki (ei tarvinnut)
 • Avaruushuopa, ensiapuvälineitä, vessapaperia (ei tarvinnut)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s